Klubbens historia      (uppdaterad 4/12-10)


FK Friskus-Varberg 75 år 2011 !!


FK Friskus bildades den 29 september 1936. Det var Per Persson, Arvid Halling och Kurt "Knatting" Pehrsson som var initiativtagarna till bildandet av klubben och det första konstituerade mötet hölls på konditori Mignon den 29 sept. 1936. Stadgarna antogs, styrelse valdes och namn diskuterades. Flera namnförslag förelåg men dom flesta var redan upptagna. Men på en hemresa från en tävling skrålades det som vanligt längst bak i bussen - "Hej,hej du gamle friskus, vad vore livet om ej man hade gott humör ...." Och plötsligt hörs en röst: Vi kallar klubben Friskus ! Och så blev det. När klubben bildades var det orientering och skidåkning som stod på programmet, sedan har även långlöpning tillkommit.

För att kunna utöva orientering behöver man framställa kartor. Friskus har varit en av föregångsklubbarna inom kartframställning. Den första kurvkarta i klubbens regi framställdes 1962 och sedan dess har kartproduktionen varit mycket hög. Framförallt är det Roland Andersson och Ingmar Johansson som lagt ner ofantligt med tid på kartframställningen.

Friskus har under alla år varit en flitig tävlingsarrangör och bland dom större arrangemangen får man bl.a. räkna: SSM 1946, 7-manna -49, 4-landskampen -50, SM -51, Västsvenska 6-mannakaveln -60, SM i budkavle för damer och juniorer -61, Landskamp Sydsverige-Danmark-England -79, Lång-SM -86, VM-test -87, GM -89, SSM -91, 5-dagars -93 (etapp 4), Skogsport Cup deltävling -97, Natt-SM 2007, Sprint-SM -07, SSM -08.

Åkulla har alltid haft en stor betydelse för Friskusarna, både för orientering, skidor och långlopp. I Åkulla finns ju en fin orienteringsterräng och åtskilliga Friskusarrangemang har gått just i Åkulla. På skidsidan är väl Åkullaloppet -53 det största som skett, då bl.a. "Mora-Nisse", Sme-Harald, Nisse Täpp m.fl. av dom "stora" pojkarna i Sverige på den tiden ställde upp. Det var ca. 12000 personer i Åkulla denna dag och tåget orkade inte upp, utan fick backa tillbaka till Rolfstorp och ställa 6 st. fullastade vagnar som sedan hämtades senare, vilket gjorde att starten blev försenad. Det har även varit lite av folkfest under dom 20 år som Banvallsloppet gick, med mål i Åkulla.

I begynnelsen åkte Friskusarna rälsbussen till Åkulla på söndagarna för att idka friluvsliv. Så smpningom ville man ha en egen stuga uppe i Åkulla och 1954 skänkte ägarna till Åkulla gård den tomtplats som då var bebyggd med en mindre stuga till Friskus. Denna stuga har sedan blivit om- och tillbyggd i flera omgångar. Det är en fin tillgång för klubben att ha denna stugan för såväl träning, klubbtävlingar och läger. Men avståndet till stan var lite för stort för stort för att man skulle kunna bedriva klubbens verksamhet här, så i mitten av 80-talet började man se sig om efter en tomt i stan för yttligare en stuga. Den 20/12 -86 tog "Knatting" och Hugo Ahldén det första spadtaget till den nya stugan, som invigdes den 27 augusti -88 och nu är det full verksamhet i stort sett varje dag. Under åren 1988 - 2009 hade Friskus två klubbstugor, den gamla stugan i Åkulla och den nya i Varberg. Under sensommaren 2009 såldes stugan i Åkulla.

Friskus största stjärna genom tiderna är Evy Garsell som blev Nordisk mästarinna både 1957 och -58 samt Svensk mästarinna -58. Hon tog dessutom fyra SM-guld i budkavle åren 1949-52-56 och -61 ihop med sina systrar Bernice Antonsson och Vivan Lenfors samt Maya Halling.

På senare år har Friskus haft ett hyggligt elitgäng, varav Pär Hansson och Martin Jönsson är dom som har lyckats bäst hitills. Båda har haft landslagsuppdrag. Under 1997 tillhör Pär A-landslaget och har haft något landslagsuppdrag tidigare och Martin har tillhört J-landslaget under sina juniorår. Dom riktigt stora framgångarna har dock låtit vänta på sig för Friskusgänget, men vi blickar framåt...

Även framtiden ser ljus ut för Friskus, då man har en stor verksmhet på ungdomssidan och en entusiastisk ungdomskommitté som säkert får fram nya Friskusstjärnor framöver.

FK Friskus-Varberg, som klubben numera heter har idag ca. 400 medlemmar.