Nordhallands Hem5dagars är avslutat.      (uppdaterad 27/7-20)

Tillbaka


Nordhallands Hem5dagars har precis avslutats. Det var roligt att så många friskusar kände sig sugna på att tävla och passade på att deltaga nu när det erbjöds fina tävlingar på hemmaplan. Vi lyckades få två totalsegrare. Stort grattis till Lovisa och Elvira!


Tävlingarna gick i varierande terräng och alla klasser hade under veckan banor som bitvis var både kluriga och konditionskrävande. Varje etapp var indelat i fem startgrupper från kl 10.00-14.45. Klubbarna fick starta en gång i respektive startgrupp.

Etapp 1 arrangerades av FK Friskus-Varberg i Åkulla. Det var långdistans och de som sprang de långa banorna fick prova på ett nytt område. Det var, precis som det ska vara på O-ringen, en lång spurt mot målet vid den den gamla Alliansstugan. Friskusarna var först ut i skogen denna soliga dag i bokskogen.
Etapp 2 var medeldistans som gick i skogen bakom Nackhestugan och givetvis var det OK Nackhe som arrangerade. På denna etappen fick friskusarna inte starta förrän kl 14 och de fick uppleva hyggen, backar, fina mossar, bokskog och ett myller av stigar. Minnen som finns kvar från den här dagen är tappad klocka, tappad SI-pinne, skadad tå, uppskrapad hand och massor av hallon.
Till etapp 3 reste vi norrut till Åsa där Fjärås AIK arrangerade en skogssprint. Denna dag var vi tyvärr något färre Friskusar, vilket var synd. Vi fick uppleva en rolig och förvånansvärt klurig sprint i skog. Många missade och hade svårt att få ihop kartan med verkligheten. Någon skyllde sina missar på konstig skala och felritad karta. Vägen ner mot mål bestod här av härlig nerförsbacke på asfalt.
Efter etapp 3 fick vi en välförtjänt vilodag som för vissa blev en dag med aktiviteter och för andra just en vilodag med väldigt få steg.
Etapp 4 arrangerades av Falkenbergs OK med mål vid FOK-stugan. Det regnade en hel del på förmiddagen och friskusarna hade tur som inte startade förrän kl 12 då regnet hade avtagit. Det var långdistans igen och det blev löpbetonade banor med många stigar i den flacka terrängen. Ett stup i den sista slänten blev ett stort problem för många. Själva målet var också lite svårt att hitta denna dag.
Så var det dags för etapp 5. Vi begav oss till OK Löftan och deras klubbstuga i närheten av Stättared. Det var återigen långdistans och tiderna den här dagen blev just långa. Terrängen var tuff med bitvis stark kupering. Vi fick lära oss att även om man går hela banan så kan man vinna. Solen sken och alla var trötta och nöjda när de gick i mål på sista etappen.

Under veckan lyckades Friskus vinna flera etappsegrar. Vi gratulerar Elvira Karmstig (Lätt 3km), Noa Torstensvik (Medelsvår 4km), Lovisa Eliasson (Medelsvår 4km), Caroline Olofsson (Svår 3km), Magnus Eliasson (Svår 3km), Helena Andersson (Svår 5km), Alma Hjertberg (Svår 5km) och Tim Johansson (Svår 7km). Hade det varit riktiga O-ringen hade vi fått äta mycket tårta.
I totalresultatet räknades de fyra bästa resultaten och när allt var färdigräknat visade det sig att Friskus fick två totalsegrare: Elvira Karmstig och Lovisa Eliasson. Stort grattis!

Det var roligt att klubbarna i norra Halland lyckade få ihop en så bra vecka och att 52 friskusar passade på att springa en eller flera etapper. Det enda som saknades under vårt Hem5dagars var baja-major, bussresor och färska remmar. Bra betyg! Nästa år hoppas vi att vi ses i Uppsala för att springa det riktiga O-ringen.