Friskus Sommarsprint Cup 2020 är avgjord!      (uppdaterad 10/7-20)

Tillbaka


Under tre kvällar den här veckan har Friskus Sommarsprint Cup avgjorts för första gången. Det har varit hela 85 glada deltagare från både Friskus och Nackhe som har ställt upp på en eller flera etapper. Kul!


För första gången någonsin har Friskus Sommarsprint Cup avgjorts. I brist på orienteringstävlingar så skapade Tim Johansson och Magnus Eliasson denna cup. Den hade tre etapper och klasserna var Herr, Dam, Ungdom och Motion. Det blev bråttom med att få ut inbjudan, rita sprintkartor och lägga banor. Till nästa år kan det vara bra att börja rita kartorna tidigare än veckan innan cupen ska vara. Men de lyckades med lite hjälp av Bengt Johansson.

Första etappen, Hästhaga, hade målet på gräsplanen vid Kurtinen. Starten låg nästan högst uppe på Hästhagaberget där det blåste som värst. Banorna gick sedan genom Hästhaga, Apelvikshöjd och Kurtinen ner till mål. Det var 59 startande och bäst lyckades Olle Josarp (Herr), Helena Andersson (Dam), Elvira Karmstig (Ungdom) och Rolf Olofsson (Motion). Precis i slutet av tävlingen kom regnet som hade hängt i luften hela tiden. De sista som gick i mål fick de första dropparna på sig. Arrangörerna blev däremot rejält blöta när de plockade in kontrollerna och rev arenan.

Andra etappen, Egnahem, hade arena med både start och mål på fotbollsplanen precis bredvid familjen Johanssons hus. Det blev en klurig etapp bland hyreshus och ålderdomshemmet Östergården på en sprintkarta i skala 1:2000. Det är inte lätt att hålla reda på vilket hyreshus man står vid och hur ska man egentligen komma in till kontrollen på Östergårdens innergård? Det startade 63 orienterare på den här etappen och snabbast var Olle Josarp (Herr), Jennifer Gull (Dam), Vilmer Antonsson (Ungdom) och Britt Eliasson (Motion).

Tredje och sista etappen, Apelviken, hade en arena som var svår att hitta. Den låg på en liten gömd äng nära fårhagen högst upp i sommarstugeområdet i Apelviken. Det var många som kom flåsande till arenan efter att ha sprungit runt en bra stund bland vägarna mellan sommarstugorna. Starten låg precis vid bröderna Ingmar, Bengt och Gerts sommarstuga och banorna gick på den här etappen först nerför berget och sedan uppför igen. Det gällde att bestämma sig fort för om höger eller vänster var det bästa vägvalet. De längre banorna gick över fårhagen, genom tunneln och en sväng bland husen på Ranelidsområdet. Vädret var soligt och precis lagom varmt för de 59 löparna. Det blev Johan Gull (Herr), Helena Andersson (Dam), Elvira Karmstig (Ungdom) och Björn Nilsson (Motion) som sprang snabbast.

Eftersom det är en cup så får deltagarna självklart poäng efter varje genomförd etapp. Därefter räknas de tre etapperna ihop och man får ett slutresultat. Vi i arrangörsstaben gratulerar premiärårets segrare av Friskus Sommarsprint Cup: Johan Gull, Helena Andersson, Elvira Karmstig och Britt Eliasson.

Vi hoppas att det blir en Sommarsprint Cup även nästa år. Då har vi kanske fler nyritade sprintkartor runt om i Varberg. Om fler friskusar hjälper till att arrangera så kan vi kanske ha mer än tre etapper. Det vore roligt.

Slutställning Friskus Sommarsprint Cup

Tack till alla som ställde upp!
/Tim, Magnus, Bengt och Malin